Skip to main content

Je wordt niet zomaar ziek

Mijn moeder zei het: ‘Mensen worden niet zomaar ziek’. Het is een basale volkswijsheid, een onderbuikgevoel dat de meeste mensen kennen. Niet dat zieken het over zichzelf afgeroepen hebben, maar dat de ziekte ingebed is in veel meer dan alleen het ziektebeeld. Wat mijn moeder zei greep mij aan.

Mijn zoektocht naar ziekte en geest

Toen ik ging studeren wilde ik me daar ook echt in verdiepen. Er bleek in de opleiding maar weinig plaats voor de relatie tussen psyche en ziekte; het enige moment dat er aandacht voor was bleek dat om psychosomatisch stoornissen te gaan. In de Universiteitsbibliotheek echter leerde ik dat ik niet de enige was. Al zo’n vijftig jaar werd er consequent onderzoek gedaan naar die voor mij zo intrigerende relatie.

Ik beet me er in vast, vond talloze onderzoeken rondom genezing bij kanker. Die ziekte geeft handvatten voor onderzoek omdat het ziekteproces in veel gevallen onomkeerbaar en soms ook onbehandelbaar is met klassieke geneeskunde.

Er zit zoveel leven in zieke mensen

Inmiddels ben ik al jaren actief in de praktijk. En weet uit intuïtie, opleiding, onderzoek en werk dat mijn moeder de spijker op zijn kop sloeg. Tenminste, voor de helft. Want mensen worden niet zomaar ziek, ze worden ook niet zomaar beter. Achter de ziekte vind ik dagelijks unieke, interessante en ontroerende kwaliteiten van mensen. Die vondsten zijn geluksmomenten die zo waardevol zijn voor de zieke dat ze genezend werken.

Wil je weten of ik je kan helpen? Bel voor een afspraak of stuur mij een email.